Ако ни ухапе кърлеж? – Първа Помощ

Навременното му изваждане може да Ви предпази от раболяване. Не всички кърлежи носят в себе си вируси, но това не бива да Ви успокоява – не забравяйте за особено опасните и понякога приключващи фатално заразявания с лаймска болест, марсилска и кримска треска и др. Ако все пак станете жертва на миниатюрния паразит, помнете, че лекарите вече препоръчват той да не се изтегля по посока, обратна на часовниковата стрелка, както и да не се маже с алкохол или олио. Правилно е да се вади с пинцета с постепенно издърпване. Рязкото дърпане и въртенето крият риск устният апарат на опасното насекомо да остане в кожата и това да наложи хирургическа интервенция. Дезинфектирането на мястото на ухапването се прави с йод или спирт. За ваша лична сигурност е добре изваденият кърлеж да се сложи в шишенце и да се занесе за изследване.
Никога не мачкайте насекомото. Така може да се заразите. Има редица случаи, когато при такава постъпка пръски от съдържимото в него попадат в очите и човек се разболява, без да е ухапан.
Ако кърлежът е много дълбоко забит, потърсете незабавно медицинска помощ и не се опитвайте да го вадите сами.
Най-добре е да избегнете опасността, като се подготвите предварително. За целта не посещавайте места, на които се знае, че има такива паразити. Снабдете се с репелент – средство, което прогонва и неутрализира кърлежите. Не пускайте домашния си любимец без антипаразитна каишка.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Кръвната група и какво влияние оказва тя върху нашите характер, любов, професия…

Кратка История На Фармакологията

Сърдечен масаж и изкуствено дишане

10 Храни, Които Намаляват Апетита

–––––––––––––––––––––––––––––––––––