Монако – Полезна Информация За Туристи

Влизане в страната:
Българските граждани, пътуващи с цел туризъм, бизнес, краткосрочни командировки, не се нуждаят от входна виза за пребиваване до 90 дни за период от 6 месеца. За пътуването е необходимо да притежавате паспорт с валидност най-малко шест месеца към датата на влизане в страната.

Мито и валута:
Мужду Франция и Монако има митнически и валутен съюз. Затова при частни пътувания в рамките на ЕС вещи за лична употреба могат да бъдат носени в неограничено количество. Важат ограниченията за внос, валидни за страните, които не са членки на ЕС. Местна и чуждестранна валута могат да бъдат внасяни и изнасяни в неограничени количества.

Валута и платежни средства:
1 евро = 100 цента
Банкоматите са широко разпространени. Пътнически чекове и кредитни карти се приемат навсякъде.

Превозни средства (Пътна мрежа):
Монако е свързано с френската железопътна и шосейна мрежа. Пет автобусни линии свързват отделни части на княжеството. Монако няма собствено летище. Най-близкото международно летище е Ница.

Правила за движение по пътищата:
Необходима документация: шофьорска книжка и талон за превозното средство. Препоръчва се зелена застрахователна карта. Максимално разрешена скорост е 50 км/ч. Границата на допустимото съдържание на алкохол в кръвта е 0,5 промила.

Настаняване:
Монако разполага с отлични хотели на международно ниво. Монте Карло предлага многобройни луксозни хотели. Има също и ваканционни селища. За младежи до 26 години и студенти  до 31 има хижа.

Най-подходящото време за посещение:

Сезонът на Лазурния бряг е от май до септември. Монте Карло е обичан и предпочитан и през зимата.

Телефонна връзка:
Код за международно избиране на Монако е 00377.
Код за международно избиране на България : 00359 (+359)

При спешни случаи:
Полиция: 93153015/17
Спасителна служба: 93259869
Пътна помощ: 93153084

Из „Голяма Енциклопедия На Страните“