Интуицията – Кога и как да я следваме при взимане на делови решения?

–––––––––––––––––––––––––––––––

Как да „залепим“ разбитото сърце…

–––––––––––––––––––––––––––––––

Без да подценяваме нужните познания и опит, необходими за професията ни, не трябва да пренебрегваме и интуицията си. Инстиктите ни са пълна „вътрешна база данни“, която може да ни помогне бързо и лесно да вземем нужното решение.intuition-brain

Не е ли най-важен разумът?

И интуициято може да бъде важен източник на информация, когато търсим изход от заплетена ситуация или се колебаем в избора си. Това, че нещо може да ни допада – в много случаи не е случайно. Сигурно можем да се сетим за не една ситуация, когато на нас или на наш познат му се е струвало без видима причина, че нещо не е наред. И се е оказвало, че действително е така! Има такива случаи, в които следването само на чистия разум може да ни заблуди и да вземем погрешно решение.

Дали интуицията бърка?

Важно е да се научим да разпознаваме кои подсъзнателни импулси трябва да послушаме. Защото истината е, че не всяко наше предчувствие или усещане задължително е и най-доброто решение на проблема.
Ето няколко практични съвета, които помагат да се ориентираме всеки път, когато имаме малко по-особено чувство за ситуацията в деловото си ежедневие:
Първо е необходимо да се съсредоточим върху усещанията си.
След това трябва да ги облечем в думи.
Нека да си отговорим на въпроса дали усещанията ни стъпват на основателно или на ирационално търкуване на положението:
Око отговорът гласи, че чувствата ни се основават на ирационално търлкуване или допускане от наша страна, добре е да потърсим на какво се дължат все пак тези усещания. Може причината въобще да не е свързана с конкретния проблем – може да имаме странни усещания заради прилика с човек или обстановка и т.н. Добре е да сме наясно с това и да не позволяваме на тези чувства да влияят на работата ни.
Ако смятате, че усещанията ни се дължат на основателни съображения, тогава е добре да се вслушаме в тях по-задълбочено. И тогава да продължим нататък с вземането на решение.
Не е препоръчително, щом получин някакви интуитивни усещания, да бързаме да ги споделяме с колегите си. Това е най-добре да направим, когато можем да подкрепим субективните си чувства със старателно премислена позиция по въпроса.

Как да разберем заслужава ли си рискът при интуитивни решения?

Да разчитаме на късмета и предчувствията си е доста плашещо за много от нас. И в това няма нищо лошо, стига да не ни пречи да внасяме подобрения в една не съвсем оптимална ситуация. От друга страна, прекалено импулсивните сред нас е добре да се научат на малко пердпазливост.

Ето как да подходим, за да преценим заслужава ли си рискът от интуитивното решение:

Да си дадем сметка как по принцип приемаме риска.

  • Да определим съображенията „за“ и „против“ конкретния риск.
  • Да се вслушаме в интуицията си. Основателна ли е по този проблем, или трябва да преосмислим усещанията, които ни праща.
  • Ако решим да рискуваме, да си изработим стратегия с различни варианти за реагиране. Таща ще се чувстваме по-малко притеснени да се хвърлим в неизвестното. А на по-импулсивните това ще помогне да са по-методични в действията си.


От книгата „Трябва да те бива, за да ти върви“

––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Сексуална Съвместимост На Двойките Според Кръвната Група

Как Да Изберем Подходящия Парфюм?

7 Съвета За Успешен Брак

Какво иска той – секс или любов?

Най-добрата система упражнения за отслабване

–––––––––––––––––––––––––––––––