6 Основни причини за гибелта на цветята

––––––––––––––––––––––––––––––

Недостатъчна влага

Много растения могат да издържат с редки поливания през зимата, но недостигът на вода през пролетно-летния сезон, когато е периодът на растежа им, води до увяхване на листата и в края на краищата – до смъртта им.

Преовлажняване на почвата

Важно е да не се бъркат симптомите за недостатъчно поливане със симптомите за преовлажняване на почвата. В първия случай листата клюмват или опадат, а във втория те пожълтяват. Саксиите с преовлажнена почва обикновено са покрити със зелен налеп.

Силна слънчева светлина

Дори и цветята, които се чувстват отлично на слънчевия перваз, като пеларгонията например, също трябва да бъдат засенчвани по време на летните горещини. Ако не се направи това, почвата може да прегрее и горещината да убие корените.

Недостиг на светлина

При лошо осветление растенията растат слабо и не цъфтят, като по принцип не загиват. Но в случай, че осветлението е незначително – например ако държите цветята в тъмни коридори или в ъглите на голяма стая, те могат да загинат

Силно студено течение

Когато в стаята прозорците и вратата са отворение, а температурите навън са ниски, се образуват потоци насрещен въздух, които водят до загиване на растенията. Затова избягвайте да разполагате саксиите по права линия между прозореца и вратата.

Горещ въздух

Централното, както и всяко друго изкуствено отоплени, изсушава въздухау като може да доведе до загиването на по-нежните растения. Затова е важно да се осигурява относителна влажност на въздуха.

–––––––––––––––––––––––––––––––