Психология на цветовете – Определи своя цветотип

Идеята за подбора на подходящите цветове според кожата и типа на лицето е на един от най-известните американски гримьори, а от там мислено можем да направим подразделения на цветовите типове,асоциирайки ги с годишните времена : пролетен, летен, есенен и зимен.

Със същия успех можем да ги обозначим и като: Тип 1, Тип 2, Тип 3 и Тип 4 или А, В, С, и D, но все пак в типологията по годишните времена  има нещо пленяващо, нещо животозараждащо…именно поради тази причина, тя бързо набира популярност.

Да обясним : всеки цветотип лице се причислява към особеностите на даден сезон : интензивни, контрастни и студени цветове за зимата или приглушени, меки цветове, характерни за лятото, топли и земни нюанси за есента, или ярки цветни оттенъци, типични за пролетта…

Най-важното, но и най-трудното решение:  Какви цветове ми отиват? Топли или хладни тонове?

Тук няма значение нито кога се е родил човек, нито кой сезон му е най-любим. Това е по-скоро интуитивно, романтично разделение, но то съдържа голяма доза рационалност и обективност. Основава се на два принципа: Първо – на цвета на лицето: ако кожата има жълтеникав, почти златист оттенък най-хармонични за употреба са топлите тонове, ако се комбинира с хладни нюанси, тя губи от естествения си лъчезарен вид и нежно-златистото се превръща в нездрав жълтеникав вид.

При други случаи, кожата се отличава с леко синкав цвят и има почти незабележим сив подтон – тогава най-подходящи са хладните цветове, тъй като на техния фон, тенът на лицето ще изглежда нежен и приятен.

На типажите „зима“ и „лято“ отиват нюанси от палитрата на хладните тонове, а на „пролетните“ и „есенните“ – точно обратното – топлите.

Втори фактор, на който се базира разделението на  4 типа по годишните времена: не толкова цветът, колкото неговата наситеност и дълбочина са нещата, които имат значение. Представете си някакъв цвят – например жълто. Как го виждате? Има различни нюанси – слънчево жълто, хладно лимоново-жълто, жълто, като ванилов крем, ледено светло-жълто, златно жълто… Разликата е голяма – например яйчно жълтото, което буквално грее с топлината си и сдържаното, изключително нежно жълто, с цвят на ванилия…

Има жени, на които им отиват силни, контрастни цветове и съществуват такива, които буквално „изчезват“ на фона на ярки цветове. Вижда се само облеклото, а уви дамата, която го носи, дори не се забелязва… Такива жени следва да се обличат в много приглушени, меки тонове и семпли модели – тогава красотата им ще изпъква и няма да се получава горе-споменатият ефект.

Всяка цветова гама придава на човек различно настроение.

Сред жените, на които повече им отиват хладните тонове (летен и зимен тип), зимният тип предпочита силните контрасти – представете си пуста земя, покрита с бял сняг, тъмната кора на оголените дървета и тук-таме измръзнали червени плодове… Летният тип също предпочита хладните тонове, но много по-приглушени, меки и пастелни – като сутрешната мъгла, надигаща се над поляните в слънчево утро…

При жените, на които им отиват топли тонове (пролетен и есенен тип), „есента“ обича наситените ярки цветове – не е трудно да си представите пъстроцветните нападали листа на фона на влажната кафеникава земя… За „пролетта“ са типични ясните, но нежни нюанси – цветовете на разцъфващи цветя, на напъпващи клонки, на кристално синьо небе…

Може би вие вече сте избрали за себе си някаква цветова гама, а други сте отхвърлили… Може би интуитивно сте направили правилния избор. Но не всеки път се получава така – не се доверявайте на избора си сляпо. До правилното решение ще стигнете едва, когато узнаете повече за своя тип. И още – обърнете внимание  – във всяка палитра съществуват всички цветове (с редки изключения) – и независимо от това към кой тип принадлежите, вие можете да носите всякакви краски, разликата е единствено в оттенъците!

Навсякъде цветове, цветове….

Ако вие все още се учите как да правилно да подбирате цветовете и се опитвате да разберете какво ви отива и какво не, може да възникне удивителен страничен ефект – изведнъж ще започнете да забелязвате около себе си цветове и багри, за които преди дори не сте подозирали.

Може би ще се замислите, докато си седите в  ресторанта, защо мъжът от съседната мса е облечен в тревисто-зелена риза, защо цветът на завесите така рязко си дисхармонира с нюанса на тапетите, защо сервитьроката си е боядисала косата в такова патешко жълто след като тенът на кожата й е червеникав… И когато гледате по телевизията новините, неволно ще ви мине през ума, че днес водещата е облечена в подходяща блуза в нежен розов цвят, която й стои значително по-добре от вчерашното наситено малиново…Към кой тип принадлежи тя?( Последното е трудно да се определи от екрана, защото там играят немалка роля осветлението и професионалния грим.)

Възможно е да започнете да лазите по нервите на любимия си или приятелките си, критикувайки ги за неудачно съчетаните като цветове дрехи.. Ако започнат да протестират, не им обръщайте внимание – просто им обяснете за какво става дума, ще им стане интересно!  А за вас сега е важно да си създадете навик на действие с цветовете и тяхното съчетаване, умение кой цвят да подсилите и на кой да намалите колорита. Тренирайте и обостряйте вашето чувство.

Като начало застанете пред голямо огледало на дневна светлина, без никакъв грим и доближавайте до лицето си  листчета  в различни цветове. А  още по-добре, ако имате време и желание – преобличайте се, експериментирайки във всички цветове на дъгата. Сама ще видите кой нюанс подчертава естесвената ви красота и кой не. А ето ТУК – можете да направите експерименти с грима и цвета на прическата си онлайн.

Виж още:

Психология на цветовете в музика и картини

Какво разкрива цветът на очите

Онлайн бутици и магазини за красота и стил

Характерът на жената според цвета на бельото