Ц В Е Т О Т Е Р А П И Я

Всеки цвят е многозначен по своему. Цветът влияе на нашите мисли, поведение в обществото, здравето и взаимоотношенията между хората. Езикът на цвета, когато стане разбираем за човека, може да обясни много и да реши редица проблеми. С помощта на тези знания човек става по-мъдър, укрепва здравето си и се освобождава от неразположенията си.

Червеният цвят активизира
Активност,
страст,
сексуалност,
материализъм,
виталност,
инстинкт за оцеляване,
опасение,
решителност,
мотивация,
великодушие,
изобилие,
енергичност.
Червеното е емоционален цвят с отношение към репродуктивната система.

Областта на червения цвят в организма се асоциира преимуществено с половите и детеродни органи, а също така и със сексуалността. От древни времена първобитните хора са свързвали червения цвят с жизнената сила. Той символизира енергията и мощта на съзиданието. В психологически план червеният цвят може да подпомогне растежа или да предизвика разрушение.
Червеният цвят притежава силно очистващо действие; той може да ви избави от тъга и да прогони отрицателните емоции, да укрепи психиката и тялото. Мускулите също реагират на червения цвят. Той помага на схванатите крайници и стави, особено на краката, полезен е при паралич.
Червеният цвят сгрява, той следва да се използва от онези, които са подложени на простуди и се нуждаят от топлина. Спомага прекратяването на възпалителния процес. Злоупотребата с червения цвят обаче може да предизвика раздразнение и усложнения в хода на болестта.
Ако се чувствате вяли и нямате желание да се заемете с трудни, но необходими дейности, използвайте зрителната представа за червен цвят и това ще ви придаде сила.
Червеният цвят действа оптимистично. Той притежава енергия и заряд, подтиква към действие и мащабни начинания. Червеното е цветът на силните хора, той олицетворява настойчивост и воля, бодрост и веселие. Но ако имате повишено кръвно налягане, той може да влоши състоянието ви, да предизвика гняв и раздразнение.
Ако се уморявате бързо или постоянно ви се спи, опитайте да украсите стаята, в която работите с нещо червено. Купете червена роза, закачете пред очите си картина в червени тонове или просто сложете на бюрото си червена папка. Това веднага ще подобри настроението ви, ще сложи в ред нервите ви, ще повиши работоспособността и жизнения ви тонус.

Оранжевият цвят е съзидател
Чувствителност,
състрадание,
неувереност,
впечатлителност,
баланс,
наивност.
Оранжевият цвят има отношение към надбъбречните жлези.

Оранжевият цвят е полезен при всякакви нарушения в дейността на стомашно-чревния тракт, лекува бъбреците и пикочния мехур, стимулира работата на надбъбречната жлеза. При възникване на опасност надбъбречната жлеза отделя андреналин, който мигновено постъпва в кръвта и заставя човек да действа бързо, за да избегне опасността.
Оранжевият цвят е цветът на плодородието, плодовете на земята, израснали под лъчите на слънцето. Той възбужда апетита.
Това е цветът на действието, ентусиазма и свободата.
Когато ви се струва, че всичко се е разпаднало на хиляди парченца, когато преживявате скръб, развод, тежка загуба, шок, той ще ви помогне да започнете живота си отново.

Хората, страдащи от белодробни, сърдечни и ендокринни заболявания, трябва непременно да се снабдят с оранжеви пердета. Организмът ще отреагира на този цвят с прекрасно самочувствие. Ако пък съберете смелост и ги закачите в спалнята, ще забравите за всякакви сексуални проблеми.
Този цвят е добър и в периода на менопаузата, тъй като хармонизира хормоналния баланс в организма. Той оказва помощ при безплодие и спомага за изчистването на всички системи на организма.
Оранжевият цвят подтиква човека да върви напред. Работейки с този цвят, човек инстинктивно напипва правилния път, независимо от интелектуалното си ниво. Ако овладеете енергията на оранжевия цвят, наистина ще бъдете господар(ка) на съдбата си.

Жълтият цвят говори за комуникативност
Властност, контрол, консерватизъм, научност, аналитичен или интелектуален потенциал, здравомислие, независимост, взискателност, упоритост, безпокойство, потайност, изобретателност, съобразителност.
Жълтият цвят има отношение към далака и жизнената енергия.

Жълтият цвят въздейства на слънчевия сплит, който е свързан с черния дроб, жлъчния мехур, далака и стомаха. По този начин, влиянието на жълтия цвят се разпространява върху целия храносмилателен тракт. Той е полезен за кожата и нервната система, подобрява зревието.
Жълтият цвят представлява изключителен „санитар“. Той пастройва и очиства целия организъм от токсини, помага за избавянето от запек, контролира теглото, тъй като способства за движението на телесните течности, например стимулира отделянето на стомашен сок, необходим за храносмилането, управлява потоотделянето, избавя от отоци.
Забелязано е, че жълтият цвят укрепва централната нервна система, подпомага желанието на човек да се изприказва, за да облегчи душата си, и освобождава от натрапчиви мисли.
Жълтият цвят прави ума пъргав, помага за по-бързото усвояване та информацията, спомага за ясна и точна мисъл, събужда любознателност. С помощта на енергията на жълтия цвят могат да се преодолеят всички трудности и да се използват всички възможности. Това е цветът на енергичните хора. Вибрациите на жълтия цвят са полезни при недостиг на увереност в себе си или при стеснителност.
Жълтият цвят дарява веселие и радост. Той може да избави от депресия и черногледство. Това е цвят на смеха. Жълтият цвят е много дипломатичен, пълен е със самообладание, стил и изтънченост. Това е цветът на съсредоточеността, затова използвайте го, когато се нуждаете от определеност в живота си.

Зеленият цвят хармонизира
Възобновление,
ръст и промяна,
простота, привличане на енергия,
физически дискомфорт, изобилие,
неутрализиращо действие,
лекува недоверието или съмнението.
Зеленият цвят има отношение към тимуса и имунната система.

Зеленият цвят въздейства на сърцето, а така също и на другите органи, разположени в гръдния кош. От всички цветове той е най-хармоничен и уравновесен. Това е един емоционален индикатор — ако равновесието на зеления цвят е нарушено, се появяват болки в сърцето, които могат да бъдат следствие от завист и ревност.
Зеленият цвят предразполага към цялостност и любов. Това е цветът на емоционалните взаимоотношения. Понеже зеленият цвят помага на човек да се избави от негативните чувства, обърнете се към него в бурните периоди на своя живот, той ще успокои и охлади емоциите ви. Зеленият цвят упътва, насочва. Затова го използват тогава, когато трябва да се вземе решение.

Зеленият цвят е врата към свободата, почивка в средата на пътя, цвят на приятелските контакти, освобождава от негативните емоции, сваля стреса и отслабва възбудата, възстановява стабилността.
Зеленият цвят е цветът на взетото решение. Ако се колебаете и изпитвате нерешителност, затворете очи и зрително си представете зелен цвят. Той е много ефективен, особено в бизнеса. Негова характерна особеност е практичността. Той предразполага към щедрост, носи утешение на света.
Зеленият цвят се състои от жълт и син. Жълтият е последният цвят от горещата страна на спектъра, а синьото е първият от неговата студена страна. Жълтият внася яснота, а синият — мъдрост. Заедно те помагат да се осъзнаят, да се осмислят събитията в живота. Това е изключително важно, защото по-голямата част от заболяванията се развиват вседствие на негативни образи от миналото, от които е нужно да се освободим.
Зеленият цвят обича хармонията и равновесието: Той не е нито горещ, нито студен, нито активен, нито пасивен. Това е цветът на великите промени. Зеленият цвят помага при клаустрофобия (страх от затворено пространство), разширявайки пространството, прекрасно лекува сърдечни заболявания, главоболие, подобрява работата на черния дроб, стабилизира кръвното налягане и успокоява нервите. Той е и прекрасно тонизиращо средство. Хармоничен с всичко, той е лечебен цвят с широк спектър на действие. Дървета и трева — има ли по-добра цветотерапия за човека?

Светлосиньото търси истината
Спокойствие,
размисъл,
почивка,
покой, умиротворение, истина,
слабост.
Любовта, като сила
Любовта, като сила.

Това е цветът на истинското време — на ерата на Водолея, на търсача на истината, на човека, който върви напред, търсейки истината.
Светлосиният цвят представлява върховния ум. Неговата сила е в спокойствието и прямотата; обикновено аурата на дипломатите е със светлосин цвят. Понякота предпочитанието към небесносиния цвят може да означава жажда за промени.
Небесносиният цвят помага при стрес и вълнения, той може да понижи кръвното налягане. С негова помощ се преодоляват възпаления, спират се кръвоизливи, облекчава се болката при ишиас и язва на стомаха; помага при незадържане на урина.
Светлосиният цвят носи покой и удовлетвореност. От него лъха спокойствие, уравновесеност. Той предразполага към размисъл, напомня за необходимостта от почивка и отпускане.
Небесносиният цвят няма да ви е от полза, ако искате да отслабнете. Забелязано е, че той привлича прекалено пълните хора, защото успокоява и ги поощрява да останат такива, каквито са. Привличането към небесносиния цвят е типично за слабите, безхарактерни хора.
Колко хора страдат от безсъница и не знаят, че е хубаво да четат преди сън под светлината на светлосин абажур, тогава сънят идва по-бързо. Подобен резултат може да се получи, ако се закачи в спалнята пано в светлосиньо.

Синият цвят носи дух на справедливост
Вътрешен глас,
увереност,
целеустременост,
творчески потенциал,

съвест,
меланхолия,

мъжка енергия,
яснота,

вяра и доверие,
духовно високомерие, незрелост,

студена индивидуалност,
емоционално здраве.
Синият цвят има отношение към щитовидната жлеза и метаболизма в организма.

Синият цвят облекчава заболяванията на ендокринната система. Освен това влияе на костната система, особено на гръбнака. Мозъкът, очите, синусите, също се лекуват чрез синия цвят.
Това е най-силно болкоуспокояващият цвят от спектъра. Той е способен да намали последствията от замърсяванията на въдуха, водата и храната, а така също негативните вибрации, които се загнездват в подсъзнанието. Тъй като влияе върху уши, нос, очи, синият цвят помага и при остри възпаления на синусите и катарални явления.
Синият цвят се използва при бронхит, астма, за лечение на лумбаго, мигрена, екземи, синини и възпаления, в малки дози — при хиперфункция на щитовидната жлеза и бъбречни заболявания.

Синият цвят обаче може да породи и пристрастия от всякакав род — към наркотици, алкохол, цигари. Подобни вредни привички обикновено посочват, че нещо в човека не е съвсем в ред.
Този цвят лекува от болезнени спомени, помага да се преодолеят емоционални сътресения, подпомага вдъхновението, той е забележителен очистител.
Синьото е цветът на осъществяването на желанията и на интуицията. С негова помощ вие можете да разберете от какво трябва да се избавите в живота си.

Виолетовият цвят е тайният лидер
Абстрактна интуиция,
духовна активност,
транс,
ясновидство,
превъплъщение,
високомерие,
превъзходство,
защита.
Виолетовият цвят има отношение към епифизата и хипофизата.

Във физически план виолетовият цвят въздейства на епифизата, разположена в междинния мозък. Всички умствени заповеди идват оттам.
Виолетовият цвят трябва да се използва внимателно — това е тежък цвят. Когато е в по-голямо количество, може да предизвика депресия. Той не се препоръчва при лечение на малки деца.
Виолетовият цвят е много полезен при всякакви вътрешни възпаления. Подходящ е и при ишиас. Намалява кожните проблеми, помага при сърцебиене, при всякакви нарушения, свързани с главата (например сътресение на мозъка). Поддържа имунната система и може да успокои разклатените нерви. Полезен е при умора и болки в очите, успокоява емоционално неустойчивите хора.
Виолетовият цвят е един много мощен цвят. Той носи в себе си покой, съчетавайки сила и нежност. Това е висшата енергия на хуманизма, добротата и любовта. Попивайте виолетовия цвят, за да изявите и освободите скритите си възможности.
Ако се чувствате самотно или се усещате откъснати от живота, представете си виолетов цвят и той ще ви защити. Понеже този цвят съчетава червен и светлосин цвят, той подпомага съюза на тялото и душата. Изостря зрението и чувствата, но потиска апетита.

Като нетрадиционен метод за лечение цветотерапията най-често използва медитация, цветен душ, цветна вода.

Най-достъпен метод е цветният душ. Може да се приспособи или да се купи лампа с комплект цветни филтри, за да се осветява отделна част от тялото с определен цвят. Трябва обаче да се използва внимателно.

Червеният цвят например има много мощно въздействие, затова би трябвало да се използва не повече от няколко минути, като се предпазва главата. Той стимулира кръвообращението и функциите на нервната система и затова е противопоказан за неуравновесени хора или хипертоници.

Светлосиният цвят е пълна противоположност на червения, може да се използва за сваляне на напрежението, а и като противодействие при прекаляване с червения цвят. Той е не по-малко мощен и ако заспите под синя светлина или останете под нея повече от 30 мин., може да усетите отпадналост. Силите могат да бъдат възстановени под лампа с жълта или оранжева светлина.

Ако не се лекува конкретно заболяване, се предпочита белият цвят.

Ако не сте сигурни в избора си на конкретен цвят за лечение, използвайте зеления, цветът на природата, който подхожда за всички болезнени състояния.

Източните лекари смятат, че оптималното време за цветотерапия чрез медитация е най-много до 1 час на ден.